vrijdag 11 november 2016

Voeginstructie Mozaiek

De voeginstructie van Rondomvormen! 

Je bent met je werkstuk en het voegmiddel thuisgekomen en je kijkt hopelijk terug op een geslaagde workshop! Hoe je moet voegen heb ik je al verteld aan het eind van de workshop, maar...hier kun je het nog eens op je gemak nalezen :-)

Ja, dit zal je werkstuk hélemaal áfmaken!!
Even tijd maken voor een geduldig aandachtig klusje, maar dit gaat de finishing touch aan je werkstuk geven!!
Een klein oppervlak kun je in een keer voegen; een groter oppervlak in delen zodat je voldoende tijd hebt om elk deel goed af te werken en schoon te poetsen.

Het voorbereidend werk:
Controleer het werkstuk op los zittende stukjes en op lijmresten. 
Deze kun je met een mesje verwijderen.

Draag tijdens het voegen huishoudhandschoenen.
Leg je werkstuk op wat oude kranten.

Het aanmaken van de voegspecie
Maak de voegspecie in b.v. een leeg boterkuipje aan met water. 
Houd een beetje specie apart voor het geval het te nat wordt. De voegspecie moet een substantie gaan vormen, als smeuïge pindakaas. Gebruik niet te veel water, beter elke keer een klein beetje toevoegen. Is het "doorgeslagen"en te dun geworden, dan heb je nog wat poeder achtergehouden. Je kunt het hiermee terug opdikken.

Het inwassen
Met een voegrubber, een goed uitgeknepen sponsje of met de hand breng je de voegspecie aan op het mozaïek. Goed insmeren, zodat ieder hoekje en gaatje wordt gevuld. De specie goed verdelen en het mozaïek inwassen. De spons mag niet nat zijn anders veeg je de voegen meteen weer uit het mozaïek. Na het inwassen moeten alle stukjes tegel weer redelijk zichtbaar zijn. Het gevoegde deel ongeveer een kwartier laten rusten.

Even pauze
Als ( na dat kwartier, afhankelijk van de luchtvochtigheid) het voegmiddel dof is uitgeslagen, kun je het mozaiek onder lichte druk afnemen met een goed uitgewrongen microvezeldoekje. Zet niet teveel druk, omdat je anders de voeg er weer uitveegt. Gebruik steeds voor elke veeg een "schoon" stukje doek.

Controleren
Mocht het voegwerk niet helemaal naar wens zijn dan kan je op dit moment de voegen nog bijwerken (ophogen, gaatjes vullen, glad strijken). Dit kun je nog zolang je voegmiddel flexibel is. Na weer even rusten kun je de handeling herhaling en uiteindelijk oppoetsen met een zachte droge (thee)doek.

Uitharden van de voeg
Het mozaïek in een koele ruimte wegzetten, zodat de voegen gelijkmatig drogen. In een te warme ruimte zal het voegsel te snel drogen en gaan barsten. Je kunt eventueel het mozaïek afdekken met plastic folie of af en toe even bevochtigen met een plantenspuit.

Het compleet uitharden van de voegen zal, afhankelijk van de grootte van het werkstuk en de dikte/breedte van de voegen, 3 tot 14 dagen duren.

Probleempje?
Soms kan er op het mozaïek een cementsluier achterblijven (vooral bij mat en poreus materiaal); deze is te verwijderen met huishoudazijn of in de ergere gevallen met ʻʼcementsluierverwijderaar”.


Succes!
Ik wens je veel succes bij het voegen, het is en blijft een aandachtig geduldswerkje :-), maar het resultaat mag er wezen!!


Deel je werk en je bevindingen gerust in het Gastenboek of op Facebook !
Dat wordt door iedereen enorm gewaardeerd!

Bedankt voor je bezoek en wie weet, tot weer!

Creatieve groet, Irene

Geen opmerkingen:

Een reactie posten